Hoe Bepalen Jouw Waarden Je Passie?

Ik ga in dit artikel antwoord geven op de vraag: Hoe bepalen jouw waarden je passie? Spannend en leuk tegelijk. Mijn passie is namelijk jouw passie te laten ontdekken en jou als mens centraal te zetten.

Wat hebben waarden met passie te maken? En wat zijn waarden eigenlijk? Hoe vind je je passie en hoe kan je een passievol leven hebben? Dit is slechts een handvol vragen die de afgelopen periode op me afkwamen.

“Alles van waarde is weerloos”

Door de focus te leggen op wat jij belangrijk vindt en waar je mee bezig bent en minder de focus te leggen op jezelf ontstaat er energie. Je gaat doen wat bij je past, maakt duidelijke keuzes met een helder doel voor ogen. Passie geeft je energie. Passie gaat ook over kleine en grote momenten in je leven. Ervaringen die je plezier brengen. Wat vind jij leuk om te doen zodat je de tijd vergeet?

Mijn tips voor een passievol leven:

  • Doe wat bij je past!
  • Maak keuzes en experimenteer
  • Vraag jezelf waar jouw liefde naar uitgaat en welke talenten je daarvoor kan inzetten
  • Onderzoek jouw waarden

Wat zijn waarden eigenlijk? Waarden bepalen voor een gedeelte jouw passie. Waarden geven aan wat jij belangrijk vindt in het leven en in je werk. Waarden zijn ook je drijfveren van je idealen en geven richting en bepalen je motieven.

“Waarden, dromen en talenten gebruiken als kompas”

Wie kan zijn waarden opsommen? Ook ik heb mezelf deze vraag gesteld. Antwoord hierop geven was nog niet zo makkelijk. Ik had in ieder geval geen lijstje klaar met waarden die ik zo uit mijn mouw kon schudden. Om antwoord hierop te geven is een moment van zelfreflectie nodig. Even stilstaan en de tijd nemen voor deze ontdekkingsreis. Ik zelf heb gemerkt dat het waardevol is om samen met een collega, vriend(in) of studiegenoot een oefening te doen in waarden opvragen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af te welke waarden jij heel belangrijk vindt in de context van werk. Je zal zien dat je dan tot een basislijstje kan komen van zeg maar 10 waarden die voor jou de basis vormen van waaruit jij keuzes maakt. Mijn top 10 bestaat uit waarden die ook echt bij mij passen. Ik snap nu ook waarom ik het leuk vind om in verbinding te zijn met andere mensen, geïnteresseerd ben in reizen, belang hecht aan persoonlijke ontwikkeling, voldoening haal door anderen te inspireren en nieuwsgierig ben. De invloed van mijn waarden op mijn werk en persoonlijke doelen is namelijk gigantisch! Door de focus te leggen op mijn waarden ontstaat er een andere mindset. Daardoor kom ik tot een passievol leven. En wie wil dat nou niet?