Omgaan Met Negatieve Emoties Op Een Manier Die Goed Is Voor Jou En Je Team

Het gaat er niet om of je een breekpunt bereikt met mensen en situaties die jou frustreren. Het is wel een kwestie van wanneer je dit punt bereikt. Iedereen staat wel eens met de rug tegen de muur, gefrustreerd en overweldigd, op verschillende momenten in hun leven en werk. We hebben allemaal een strategie nodig om de moeilijke situaties te overwinnen die het leven soms op ons pad brengen.

Ik weet dat ik dat in maart 2020 deed tijdens een trip naar Londen. Ik ging erheen omdat mijn eerste boek uitkwam en er in Londen een groot feest ter ere van de lancering gepland was. Net ervoor hoorden we allerlei alarmerende berichten over corona en de eventuele maatregelen. Moest ik wel gaan? Ja, toch! Of toch niet? Mijn vriend stond er net wat anders in dan ik. Hoe ga je om met angst van een ander? Is het op te lossen door alleen praten? Met een knoop in onze maag gingen we toch.

Voorbij negatieve zelfpraat komen

Voorbij mijn verpletterende zelfpraat komen: “Doe niet zo stom”, “Dit zal je toch niet helpen”, “Draai je om en ga naar huis!” – was bijna onmogelijk omdat ik al geboekt had en mijn grote eerste lancering voor de deur stond. Ik luisterde naar mijn book sisters en zag ze allemaal stralen op de grote dag. Mijn book sister Grace van Berkum was er zelfs helemaal uit Nicaragua! Als zij er is, dan is het okay heb ik gedacht.

De zegen en vloek van het gebruik van eigenwijsheid om vooruit te komen

Ik wist niet zeker hoe we het anders hadden kunnen doen. Een beetje eigenwijs? Natuurlijk! Maar hey, het was diezelfde eigenwijsheid die me daar in de eerste plaats naar Londen bracht. Eerlijk gezegd dacht ik dat het niet zo’n vaart zou lopen. En omdat we toch zijn gegaan en er nauwelijks restricties waren vorig jaar maart hebben we een fantastische tijd gehad in een bijna leeg Londen.

Welkom bij de echte uitdaging: het denken

In een poging mijn zelfkritiek te overwinnen, begon ik te herhalen: Het is oké, Pema, iedereen maakt fouten. Dit heb je! Je doet het geweldig! Keer op keer herhaalde ik deze woorden, samen met elk ander positief denkpatroon dat ik kon vinden.

Het transformeren van negatieve gedachten

Pakweg 10 jaar geleden wist ik niet dat de beste manier om negatieve gedachten te verschuiven, is door ze te vervangen door positieve. Het idee past goed bij de eerste bewegingswet van Newton, die stelt dat een object in rust, in rust blijft, terwijl een object in beweging, in beweging blijft, met dezelfde snelheid en in dezelfde richting, tenzij erop wordt ingewerkt door een tegengestelde kracht. Negatief denken zal altijd doorgaan, totdat er bewust en opzettelijk met positief denken naar wordt gehandeld.

Hoewel het overwegen en praten erover, mij een paar uur meer hebben gekost dan ik had gepland, heb ik mijn boeklancering wel gehad. Als ik in dat negatieve denkpatroon was gebleven, zou ik mijn eindbestemming het op geen enkele manier hebben gehaald.

Dus hoe is dit van toepassing op jou en je team? Als leider is jouw grootste wapen tegen de negativiteit van jouw denken en binnen jouw team, jouw gedachten en taal met opzet verschuiven naar het positieve. Kijk naar de gebieden in jouw organisatie, carrière of team waar jij (of jouw team) het moeilijk mee heeft. Kan en wil je het negatieve denken / de negatieve taal horen?

Je zal altijd genoeg redenen hebben om te blijven concentreren op de frustrerende elementen die inherent zijn aan elk aspect van het werkende leven. De vraag die je jezelf moet stellen is: welke gedachten, overtuigingen en woorden zullen mij (en mijn team) helpen de stormen te doorstaan?

Hieronder 3 suggesties over omgaan met negatieve emoties:

  1. Verander jouw denken, verschuif de resultaten in verhitte gesprekken. Breng zo meer focus aan.
  2. Negatief denken zal altijd doorgaan. Handel dus bewust en opzettelijk hiernaar met positief denken.
  3. Maak de beslissing om het gesprek in een productief positieve richting te verschuiven.

Tot slot. Wees meedogenloos in het vinden van gedachten en taal die jou en jouw team zullen versterken, terwijl jij de doelen en dromen achterna gaat die het werk zinvol en de moeite waard maken.

Ik wens je oneindig veel geluk!

Pema Nooten